MITÄ PARTIO ON?

MITÄ PARTIO ON?

Partio on hauska ja monipuolinen harrastus, joka on täynnä yhteisöllisyyttä, naurua ja unohtumattomia elämyksiä. Suomessa toiminnassa onkin vuosittain mukana noin 65 000 partiolaista. Partiossa opitaan toimimaan luonnossa sekä toteuttamaan erilaisia retkiä ja muita tapahtumia yhdessä ystävien kanssa. Voit aloittaan harrastuksen minkä ikäisenä tahansa. Lisätietoa aikuispartiosta Rantakaarinoissa löydät täältä.

Mitä partiossa tehdään?

  • Kokoonnutaan yleensä viikottain lippukunnan yhteisessä kokoontumispaikassa, jota kutsutaan koloksi. Koloilloissa eli kokouksissa tehdään erilaisia aktiviteetteja, jotka rakentuvat esimerkiksi erä-, leiri- ja kansalaistaidoista, johtamisesta sekä ryhmätyöskentelyn ja luovan ajattelun taidoista 
  • Retkeillään luonnossa, metsässä ja vesillä 
  • Osallistutaan erilaisille leireille ja muihin tapahtumiin, kuten partiokisoihin
  • Yövytään teltassa tai mökissä kesällä ja talvella
  • Leikitään ja lauletaan kavereiden kanssa
  • Opitaan kokemisen ja tekemisen kautta
  • Toimitaan ryhmässä, jossa jaetaan vastuuta ja tehdään yhteisiä päätöksiä
  • Harjoitellaan johtamistaitoja
  • Saadaan kansainvälisiä kokemuksia

Partiomenetelmä

Partio on myös kasvatustoimintaa, jonka taustalla on erilaisia kasvatustavoitteita. Esimerkiksi rektillä ja leireillä toimintaankin oman ikäkauden kasvatustavoitteiden mukaisesti: nuoret partiolaiset opettelevat muun muassa erätaitoja samalla kun vanhemmat partiolaiset oppivat niiden lisäksi itse tapahtumien johtamista. Tavoitteena on, että yksilä oppii toimimaan aktiivisesti ja vastuuntuntoisesti suhteessa itseensä, toisiin ihmisiin, yhteiskuntaan ja ympäristöön. Jokaisen ikäkauden kohdalla toimitaan partiomenetelmän mukaisesti, jotta nämä kasvatustavoitteet saavutettaisiin.

partiomenetelmä

Kuva: Tervetuloa partioon -koulutuskokonaisuus

Kansainvälisyys partiossa

Partiota harrastetaan yli 200 maassa, ja mukana on noin 45 miljoonaa partiolaista. Kansainvälisyys näkyy Suomen partiotoiminnassa eri tavoin. Suomalaiset voivat osallistua esimerkiksi ulkomailla järjestettäville partioleireille tai muihin partiotapahtumiin. Vastaavasti ulkomaalaisia vieraita voi toisinaan kohdata suomalaisissa partiotapahtumissa. Lisäksi partiossa osallistutaan erilaisiiin kehitysyhteistyöprojekteihin, ja voidaan tutustua aktiviteettien kautta muiden maiden kulttuureihin. 

Tästä pääset tutustumaan lisää partion kansainvälisyyteen.